Rabu, 24 September 2008

Base Jump KOMTAR 2008

Bangunan KOMTAR (Komplek Tun Abdul Razak) Pulau Pinang. Bangunan setinggi 65 Tingkat di Georgetown ini menjadi salah satu venue setiap tahun acara ini. So tahun ni dengan berbekal lens 150mm dengan speed yang tak berapa laju 3.5 aku pun mencuba try test kemampuan DSLR aku nih...
Petua nak shoot photo ni set focus kepada C-F, continous focus / servo dan Metering centre point. Shutter set 1/400 @ 1/500. Cuaca terang set je ISO 100 - 200. dan pastikan siap-siap adjust lens ke 145-150mm.
Angle ambik dari tempat terjun...InsyaAllah foto tak blur..lagi bagus kalau ada lens 300mm...next year kot!

Penerjun semua ni memang Pro..laluan ikut sama je..so cari je angle yang sesuai ha dapatla view from bottom nih..
Brother ni sempoi je nak pi terjun..siap bagi pose giteww..byk lagi foto yang menarik tapi tak larat nak merge jadi single photo..Apapun shoot pada pelbagai keadaan menjadikan kita bersedia untuk task yang berbeza-beza. Kawalan Lens,Fokus,ISO,Shutter, Metering adakala tak membantu untuk dapatkan foto yang menarik. Lebih mudah shoot masa cuaca panas pakai Program atau Auto lagi membantu!

1 ulasan:

  1. u jump i jump nye foto x upload ke???

    BalasPadam