mengenal buah-buahan tempatan yang selalunya ditanam
disekitar rumah dan cara memakannya dengan cara
yang best..
Kedondong: Paling best kasi 'blend' buat jus pastu tambah asam kecut..pergh..
dan boleh jadi ramuan utama ayam black pepper..
Limau Kasturi: Belah dua, pastu cecah dengan asam kecut merah (asam boi)..
baru citer pun dah kecur ni..
Pisang: Goreng pisang boleh, pengat pisang ok, lepat pisang pun
carre..makan gitu pun takde masalah..
kalau dah lebih satu hari isinya akan berair skit, masam.
Manggis: Paling best makan atas pokok..lepas balik sekolah
port atas dahan-dahan melantak manggis..haha
Rambutan Budak Sekolah: Nampak je dah merah-merah sikit
bolehla tu kait..memang style dia masak macamtu..
Rambutan Gading: Terbaik sebab isi tebal dan longkah. 'Repil' terus
makan..
Rambutan Gula Batu: Isinya manis dan pejal..sesuai namanya 'Gula batu'
Spesis hampir pupus ini hanya terdapat di rumah aku..hehe
Terung Pipit: Masa zaman budak-budak dulu terung pipit ni jadi
'bullet' untuk senapang getah.Makan takla best sangat..
Bestnya duduk kampung begitulah, banyak benda boleh
petik je dari keliling rumah..nak makan buah kena
tunggu musim, kalau kat bandar kena tunggu beli
baru dapat makan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan